Egy jól összerakott infografika rengeteget hozzátehet a szöveghez. Legyen szó akár egy kiadványról vagy épp egy blogbejegyzésről, a látványos vizuális elemnek köszönhetően sokkal jobban fogják majd érteni mit is szeretnénk kommunikálni. Ennek a cikknek az a célja, hogy megismertessünk Veletek 5 olyan infografikai alkalmazást, melyek használata egyszerű, és kezdők számára is gyorsan elsajátítható.

Mi az az infografika?

Az infografika lényegében nem más, mint egy olyan dokumentum, amely képek és grafikonok segítségével mutatja be a mondanivalónkat. Célja az információközlés figyelemfelkeltő és közérthető módon. A tartalommarketing egyik hatékony eszköze, melynek köszönhetően az olvasó/néző sokkal hamarabb jut az információhoz, mintha csak a szöveget olvasná.

A jó infografika három dolog találkozásával jön létre:

 • Design
 • Információ
 • Kommunikáció

Különböző infografikai típusok alkalmazása

Fontos, hogy mindig a témánkhoz és a mondanivalónkhoz leginkább illeszkedő ábrázolási módot válasszuk!

Nézzük meg a különböző témákhoz leginkább passzoló megjelenítési módokat:

 • Adatok megjelentése: adatok bemutatása grafikonok és ábrák használatával pl.: pénzügyi ábrák
 • Feladatok/lépések megjelenítése: ”mi mi után következik” pl.: egy weboldal összerakásának lépései
 • Előtte-utána megjelenítése: annak bemutatására szolgál, hogy milyen volt valami például egy szolgáltatás előtt és milyen lett utána, vagy mi jellemzi a párhuzamba állított csoportokat
 • Folyamatok megjelenítése: folyamatábra alkalmazásával
 • Idővonalas ábrázolás: általa bemutathatjuk az időrendiséget egy számegyenesen
 • Listák megjelenítése: felsorolások szemléltetésére és értelmezésére szolgál
 • Térképszerű megjelenítés: adatok vagy trendek földrajzi ábrázolásához használandó
 • Vonatkozások ábrázolása: összefüggések és kapcsolatok családfaszerű bemutatására alkalmas

Infografika típusok

A fent felsorolt ábrázolási módok természetesen igény szerint ötvözhetőek is.

Nézzünk is meg 5 infografikai webes programot!

Piktochart

Ahhoz, hogy használni tudjuk a szolgáltatást, első lépésként regisztrálnunk kell, ez egy perc alatt el is végezhető. A regisztráció után a főoldalra jutunk, ahol a program megmutatja nekünk, mely sablonokat használhatjuk ingyen, de természetesen nem muszáj használnunk a sablonokat, lehetőségünk van egy üressel dolgozni. Ha még nem vagyunk rutinosak az infografikák gyártásában, akkor érdemes egy sablonnal kezdeni. Lehetőségünk van megtekinteni egy videót is arról, hogyan kell használni a felületet, ezt érdemes megnézni az elején.

Alapvetően nem egy bonyolult infografika szerkesztőről van szó. Igazán felhasználóbarát a kialakítása, és aki már használt életében valamilyen képszerkesztő programot, annak ez sem fog problémát okozni.

Húzhatunk be drag-and-drop módszerrel képeket, illusztrációkat, ikonokat, de írhatunk és szerkeszthetünk szöveget és feliratokat is.

A végeredményt PNG formátumban tudjuk lementeni számítógépünkre.

Természetesen a Piktochartnak is van ingyenes és fizetős verziója is. A Pro verzió 21,17$ havonta, a Team pedig 21,67$-ba kerül havonta.

Piktochart

Piktochart elérése: https://piktochart.com/

arculattervezesi-banner

Easelly

Az Easelly infografikai szerkesztő egy gyors regisztrálást követően már használható is. Több ezer ingyenes sablon közül válogathatunk. A program számos funkcionalitással rendelkezik, lehetőségünk van: képek, alakzatok, szövegek vagy változó háttérszínek hozzáadására. Használata rendkívül egyszerű, kis gyakorlással könnyedén elsajátítható.

A végeredményt JPG formátumban tudjuk lementeni számítógépünkre, az ingyenes verzióból történő lementés nem lesz a legjobb minőségű, de azért használható.

Az ingyenes verzión túl több fizetős csomag közül is választhatunk, ezek a:

 • Diák csomag: 2$/hó
 • Személyes/Oktató/Nonprofit csomag: 4$/hó
 • Céges csomag: 5$/hó

Easelly

Az Easelly elérése: https://www.easel.ly/

Visme

A Visme egy interaktív és animációkkal díszített infografikai szerkesztő program. A felületen számos látványos animációt találunk, melyeket a speciális effekteknél kiválaszthatunk és elhelyezhetünk a sablonon. Itt is több száz előre elkészített sablon közül választhatunk, melyeket kedvünk és igényeink szerint variálhatunk.

A Visme esetében lehetőségünk van jelszóval is védeni az elkészült infografikát, ez akkor lehet hasznos, ha olyan anyagot készítünk, amin bizalmas adatokat tüntettünk fel.

Az elkészült grafikát letölteni az ingyenes verzióban JPG formátumban tudjuk.

Maga a felület egy regisztrációt követően azonnal használható és ingyenes, azonban itt is van fizetős opció, mely 49$ havonta. Valamint lehetőségünk van letölteni magát a programot is a számítógépünkre és úgy használni.

Visme

A Visme weboldala: https://www.visme.co/

Venngage

A regisztrációt követően néhány kérdésre kell választ adnunk, mint pl.: milyen iparágat képviselünk. Amint megvagyunk, ezzel a pár egyszerű lépéssel máris használhatjuk a felületet és az előre elkészített sablonokat (ezekből a többihez képest viszonylag kevés van, de folyamatosan bővítik). Maga a felület nem bonyolult, így egy kis gyakorlattal könnyedén elsajátítható a használata. Ebben a programban is vannak beépített ikonok, képek, térképek és diagramok is, így igazán látványos infografikát alkothatunk.

A kész infografikát PNG formátumban és PDF-ben is le tudjuk menteni a számítógépünkre.

Előfizetésnél a Prémium csomag: 19$ havi díjért lehet a miénk.

Venngage

A Venngage elérése: https://venngage.com/

Snappa

A Snappa is, akárcsak a lista többi szereplője, egy könnyen átlátható és kezelhető online grafikai szerkesztő felület. Egy gyors regisztráció után máris számos sablon közül válogathatunk vagy létrehozhatunk egy teljesen újat. Mind magáncélra, mind pedig egy induló vállalkozás számára is tökéletes választás lehet. 50+ módot kínál a felület számunkra az információk és képek elrendezésére, így biztosan megtaláljuk a legmegfelelőbbet elképzeléseink megvalósításához.

Az elkészült infografikákat letölthetjük JPG és PNG formátumban is.

A Snappa két előfizetési módot is felkínál: Pro 10$/hó vagy Team 20$/hó.

Snappa

A Snappa weboldala: https://snappa.com/

Mindegyik programban lehetőségünk van létrehozni folyamatábrákat, összehasonlító táblázatokat, címkézett diagramokat, látványos ellenőrző listákat… stb.

Úgy gondoljuk, ahhoz, hogy megismerjük a programokat, az ingyenes verziókban található funkciók bőven elegek, hogy látványos infografikákat hozhassunk létre.

Érdemes kipróbálni és tesztelgetni őket, hogy kiderüljön melyik kezelése esik jobban a kezünkre.

Ne feledjük el, egy jól megszerkesztett és látványos infografika rengeteget emelhet a közvetíteni szánt üzenetünkön. Kísérletezzünk bátran és építsük be kommunikációnkba őket!

Infoartnet Magazin banner 2019

Kíváncsiak vagyunk véleményedre! Írd meg!

1 + 14 =

A szerző

Szedlák Katalin vagyok. 2014 óta foglalkozom különböző témájú szövegek írásával, az interjúktól egészen a PR cikkekig. Hiszem, hogy alapos kutatómunkával és kellő kreativitással, bármilyen témából kihozhatjuk a maximumot. Kedvelem a marketinghez és a közösségi médiához kapcsolódó témákat, így ezekről szívesen írok.

 

A videók a mindennapjaink szerves részét képzik, általuk gyorsabban teszünk szert új tudásra vagy ismerünk meg közelebbről akár egy szakmát, egy programot vagy épp elsajátítjuk a tökéletes kenyérsütés fortélyait. Legyen szó bármelyikről is, sokan köztünk nemcsak nézni, de készíteni is szeretik a videókat. Azoknak szeretnénk ezzel a cikkel segíteni, akik még kezdők a videózás területén és egyelőre nem ruháznának be egy profi videószerkesztő programba.
Grafikus, webdesigner vagy esetleg marketinges vagy? Jó minőségű képből sohasem elég, de nehéz jó minőségűt fotókat találni. A másik probléma a bőség zavara, hiszen rengeteg stock fotót értékesítő oldalt találunk. Igyekeztem pár specifikus weboldalt összeszedni, hátha ezeket nem ismered.
Mielőtt egy termékkel vagy szolgáltatással betörnél a piacra, mindenképp meg kell határoznod a célcsoportot, akinek szánod. Ezt bizonyára mindenki tudja, aki kicsit is jártas a marketingben. Azonban ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek először tűnik.
A tartalommarketing sokkal több, mint egy egyszerű divatirányzat. A marketingesek több mint 85%-a él a tartalommarketing adta lehetőségekkel. Ha ezek után és az eddigi kontent marketingről szóló cikkeink elolvasása után még nem tudod, hogy Te belefogj-e, akkor most megkönnyítjük a dolgot. Felsorolunk „néhány” tényt, amelyek elolvasása után sokkal egyszerűbbé válik a döntés.

Pin It on Pinterest

Share This