A vizuális elemek többet érnek a szavaknál

Update: 2017.12.01. +3 eszközzel

Ahogy az alcímben már írtuk, egy kép többet ér ezer szónál. Vagy legalábbis hatvan-ezerszer gyorsabban tudjuk feldolgozni őket, mint a szavakat. Ha szeretnéd felhívni magadra a célközönséged figyelmét, akkor itt az ideje, hogy elkezdj képekben kommunikálni. Nem mindenki ért a Photoshophoz, illetve nem mindenki szeretne előfizetést fenntartani, hogy néhány képet megszerkesszen felületeire.

A képeket tartalmazó tweeteknek 94%-kal nagyobb az esélyük arra, hogy valaki megosztja őket, mint a szövegeseknek. A képeket tartalmazó blogok is sokkal érdekesebbnek bizonyulnak, mint a száraz, illusztráció nélküli szövegek.

Már közöltünk cikket az ingyenes képlelőhelyekről (https://cegarculat.hu/igy-lesz-jogtiszta-keped-ingyen-az-internetrol/), így jelen írásunkban összegyűjtöttünk néhány ingyenesen és egyszerűen használható eszközt, amellyel kreatívan feldobhatod vizuális kommunikációdat.

Infoartnet Magazin 2018

1. BeFunky – Képszerkesztés amilyen egyszerűen csak lehet

Egy olyan online eszközről beszélhetünk, amellyel könnyedén szerkesztheted, javíthatod fotóidat. Azonnal tudod menteni .jpg és .png formátumban saját gépedre, de oszthatod a közösségi felületeidre és felhőbe is. Kollázst készíthetsz, különféle effektekkel teheted őket érdekesebbé. A designer részében már fizetős rész is került, ahol template-ből lehet egyszerű, de normális szórólapokat készíteni. Egyetlen gombnyomással feltölthetsz a BeFunky szerkesztő-oldalára egy képet a számítógépedről, a Facebookról vagy egyéb közösségi oldalról. Ha olyan eszközt keresel, aminek használatához semmit nem kell letöltened, és amelyet egyszerűen használhatsz, ajánljuk figyelmedbe a BeFunkyt. Mellékesen regisztrálnod sem kell az egészhez, tehát kezd el használni azonnal! Egy hátrányát meg kell említeni mégpedig flash alapú, ami egyes oprendszereknél és böngészőknél problémás lehet.

befunky képszerkesztő

2. Fotor és a Canva – Egyszerű képszerkesztők

Hasonló online eszközök, amelyekkel könnyen szerkesztheted, módosíthatod képeidet. Nagyon sok effekt lehetőséget tartalmaz, így a grafikáid teljesen új értelmezést nyerhetnek. Az ízléseden kívül másra nem lesz szükséged, mert különösebb grafikusi tudás egyikhez sem szükséges. Itt is lehetőséged van kollázs és a különböző felületekre optimalizált grafikák készítésére. Az elkészült grafikákat a gépedre, a tárhelyedre, a közösségi csatornáidra is feltöltheted elmentheted. Jellemzően nagyon jó tipográfiákat, szövegezéstípusokat készíthetsz. A Fotor oldala:

Fotor képszerkesztő
A Canva oldal:  https://www.canva.com/

3. Pixlr – Szerkessz képeket határok nélkül

Az online szerkesztők egyik legjobbika. Nem a sablonok uralják, nem az előre elkészített grafikák, mert hogy ezek itt nincsenek. Ez egy teljes értékű grafikai program, amivel gyakorlatilag a felhasználók 95%-a minden nehézség nélkül elintézi a grafikai feladatait. Telepítés nem, viszont flash az itt is szükséges.

A teljesség leszűrhető a következő funkciókból is: korrekciós eszközök, szűrők, history szolgáltatás, fejlett rétegkezelés, eszközpaletta, méretezhető/mozgatható szerkesztési ablakok és paletták, maszkok és rétegstílusok, valamint külön rétegenként is menthető képformátum.

Létezik egyszerűbb szerkesztő, ami a Pixlr Express. Itt lecsupaszítva kapjuk meg a program funkcióit, mondjuk nem teljes kiépítettségben. Aki Instagram effektet szeretne a fotójára tenni, vagy egy gyönyörű kollázst készíteni, az válassza a online Pixlr-o-maticot. Utóbbi két szoftver iOS és Androidos mobilokra is letölthető.

Pixlr képszerkesztő

4. Photo! Editor – Szerkesztés nagyon nagy lehetőségekkel

Egy fantasztikus díjnyertes képszerkesztő program. Ma mindenkinek van digitális fényképezőgépe, ha máshogy nem is: a mobiljában, ezért ha utómunkára van szükséged, ez az online képszerkesztő meg fogja oldani a problémádat.

Gyakorlatilag minden fontos dolog benne van, amire első körben szükséged lehet: pl. méretezés, vörös szem eltávolítás, élesítés, szín egyensúly, effektezés, szövegezés, keretezés, telítettség, retusálás, karikatúra. Rengeteg kiegészítő figurát lehet a grafikára szerkeszteni. Rosszat nem tudok róla mondani, egyszerű dolgokra effektezni tökéletes.

Pho-to képszerkesztő effektekkel

5. Piktochart – Ha infografikára van szükséged

Mielőtt még részletezzük az eszköz számos pozitív tulajdonságát, ismertetnünk kell egy definíciót.

Mit is jelent az infografika? A kép, a szöveg, valamint a rajz együttes alkalmazását, kombinációját takarja. Megmagyaráz, egyszerűen szemléltet és mindenekelőtt látványos. Érthetővé tesz fogalmakat, definíciókat.

Az infografika manapság nagyon divatos, de megalkotásához tervezőre, dizájnerre van szükség, nélküle a marketing szakember nem sokat tehet. Legalábbis addig, amíg meg nem ismeri a Piktochartot, amely sokkal egyszerűbbé teszi az alkotás folyamatát, és amellyel meglepően rövid idő alatt elképesztően látványos effektekkel tarkított infografikákat készíthet.

Megalkothatod nulláról a saját elképzelésedet, de az előre elkészített sablonok és témák közül is válogathatsz. Az eszköz használata rendkívül egyszerű, így hát ideális a kezdő dizájnerek, valamint a téma iránt érdeklődők számára. Válaszd ki a szöveg hátterét és méretét, a színeket, a szerkesztő oldalsó részében pedig képeket adhatsz az alkotásodhoz!

Piktochart képszerkesztő

6. Forzen – Egyszerű és magyar

Nemrégiben találkoztam ezzel a magyar fejlesztésű webes alkalmazással. Hasonló a Canva-hoz, a különbség abban rejlik, hogy itt egy nyomdai kivitelező cég áll a háttérben.

Ha valamit megtervezel benne, azt vágójelekkel a nyomdába is tudod küldeni kivitelezésre. Itt is létezik sok template, amit szövegileg és grafikailag is tudsz módosítani, de feltölthetsz saját fotóanyagot is a szórólapodhoz, plakátodhoz, névjegyedhez, Facebook és Google+ corveredhez. Ha gyorsan kell a szórólap, akkor jobb megoldást nem látok.

Forzen kepszerkesztő

7. Recite This – A lenyűgözően egyszerű design eszköz

A Recite This ideális eszköz számodra, ha olyasvalamit keresel, amivel vonzóbbá teheted és képekké alakíthatod publikációidat a közösségi oldalakon, esetleg blogodat színesítenéd. Írd be saját szövegedet a Recite This oldalára és a program különféle javaslatokkal áll elő számodra. Válogass kedvedre, amíg megtalálod az ideális dizájnt! Az eredmény pedig nem marad el: a posztod sokkal érdekesebb, figyelemfelkeltőbb lesz.

Recite képszerkesztő

8. ImageEnlarger – Avagy kicsiből hogyan lesz nagy képed

Minden grafikus egyik legnagyobb problémája, hogy ikonszerű pici képekből kell igényes hirdetéseket, rollup-kat készítenie. Ez alapban nem lehetséges, de ha maga az alap kép jó minőségű, nem homályos, különböző algoritmusokkal azért ez a kis online és ingyenes eszköz igyekszik a segítségünkre sietni. Csodákat ne várj tőle, de egy kis kísérletezéssel és némi kompromisszummal, azért okozhat pozitív csalódásokat. Használata nagyon egyszerű, hiszen csak fel kell töltened a nagyítandó képet, meg kell adnod a kimeneti formátumot, egy-két nagyítási opciót és már mehet is. 6 féle filter, illetve algoritmus nagyítását fogod kapni, amiből válaszd ki a legjobbat és használd!

ImageEnlarger ingyenes képszerkesztő

9. Pictaculous – Találd meg a színek harmóniáját

Változtatnál weboldalad megjelenésén? Ha feltöltesz egy képet, az eszköz megmutatja, milyen színekkel kell kombinálnod ahhoz, hogy vonzó legyen a látogatók számára. Ez nem csak grafikusoknak hasznos, hanem valószínű neked is, főleg ha magad készíted a közösségi felületeidre a képeidet, grafikáidat. (Van erre Adobe megoldás is, ami csak részben ingyenes, de azért mindenképpen jó ha tudsz róla: https://color.adobe.com/create/color-wheel/.)

Pictaculous képszerkesztő

10. Social Image Resizer – A képméretező

Az online eszköz segít közösségi oldalak szerint méretezni a feltöltött képeidet. Ezzel sok időt megspórolhatsz, hiszen a Social Image Resizerben kiválaszthatod, hogy az adott képet pontosan hova szeretnéd majd feltölteni, és a program ennek tudatában méretezi át a képedet. Ha ezzel megvagy, ingyenesen letöltheted az eredményt

Internet marketing ninjas kepszerkeszto

11. GIMP – Akár a Photoshop helyett is

A GIMP esetében egy olyan ingyenes szerkesztő software-ről beszélhetünk, amelyet le kell töltened, és amelyet telepítened kell a számítógépedre. Meglepő módon számos ingyenesen használható fejlett eszközzel és funkcióval rendelkezik. A program ideális azon kezdő dizájnerek számára, akik ingyenes eszköz segítségével szeretnék bővíteni tudásukat. Ha elakadnál, ne ijedj meg! Adj egy lehetőséget a GIMP-nek, a neten számos segítséget találsz. A felhasználói kézikönyv számos nyelven elérhető.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a GIMP volt az, amivel először elkezdtem dolgozni számítógépen kezdő hobbi grafikusként (AMD100, 4M Ram, 270 MB winyó, Linux alatt – nem röhög! 🙂 1997-ben. Egy kicsit más a logikája és felépítése, mint az Adobe programoknak, de ha rákapsz az ízére, gyakorlatilag egy hasonló tudású szoftverrel tudsz dolgozni.

gimp ingyenes képszerkesztő, akár photoshop helyett

Photoscape

Azért mindenképpen megemlíteném a sokak által kedvelt Photoscape programot, mert egy is egy alternatíva lehet photoshop helyett kisebb manipulációkra, konvertálásokra. Nagy előnyeként lehet említeni hogy RAW konvertálót is tartalmaz, tehát jó szolgálatot tehet hobbi fotósoknak

http://photoscape.hu.downloadastro.com/

12. Infranview – Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű

Egy nagy tudású, kicsi és gyors grafikai program, mely csoportos méretezésben, konvertálásban, képmanipulációban szerintem az egyik legjobb teljesítményt nyújtja. Képnézegetésre, válogatásra, kategorizálásra nagyságrendekkel gyorsabb és jobb mint a beépített eszközök a Windowsban. Nagy előnye hogy ez is ingyenes és alap grafikai problémákat ezzel is meg lehet oldani. Nagyon sok formátumot ismer és kezel, sőt a videók lejátszása sem okoz különösebb gondot.

Irfranview ingyenes képszerkesztő nagy tudással

13. Make a GIF – Az animált GIF szerkesztő

A Make a GIF az eddigi eszközökhöz képest kilóg a sorból, hiszen segítségével nem képeket, hanem képekből álló mozgóképet készíthetsz. Ha a fotók figyelemfelhívóak, akkor az animációk még inkább azok. Igen sok lehetőséget biztosít a szoftver, hiszen készíthetsz Youtube-ról, Facebook-ról, közvetlen videóról, webkameráról, tehát gyakorlatilag mindenről mozgó képet. Ha megnézed a hírfolyamod, biztosan találsz benne vicces mozgóképet, amit valószínű ezzel, vagy ehhez hasonló alkalmazással készítettek.

Makea gif képszerkesztő

14. Inkscape – Vektoros szerkesztés

Ha igazán szép kontúrokra van szükséged, akkor vektorosan kell elkészítened a kívánt grafikát. Azonnal mindenki rávágja, hogy akkor Coreldraw és Illustrator. Az Inkscape-t pedig kevesen ismerik, pedig ikonok tervezésére szerintem az egyik legjobb, .svg formátum kezelésében pedig utolérhetetlen a program.
A többi vektorgrafikai programhoz hasonlóan itt is objektumok, formák, vonalak, görbék, szövegek forgatásához, torzításához, átalakításához, elrendezéséhez, igazításához megtalálunk mindent. A vászon felosztásához segédvonalakat és rácsokat, a színválasztáshoz pipettát, objektumok egymásra helyezésére rétegeket. Nem csak a kezdőknek ajánlott, hiszen gyakorlott grafikusok csodákat művelhetnek vele. Nem online a rendszer hanem telepíthető, viszont nagyon jó tulajdonsága, hogy továbbra is ingyenes (GNU lincensz). Létezik Linux, Windows és Mac-es verziója is, így semmi nem ment meg attól hogy kipróbáld. Létezik hozzá ingyenes (FSF által támogatott) 400 oldalas könyv (http://inkscape.hu/letoltesek/), amiből sokkal gyorsabban meg tudod tanulni a program használatát. Ha valakit nagyon irritál az angol felület, magyarul is használhatja, bár ha látott már valaki magyar Photoshop-ot és angolon dolgozott eredetileg, azt kiveri a víz a magyarosításoktól.

Inkscape képszerkesztő

15. Blender – Ha 3D mágus szeretnél lenni

Egy nagyszerű 3D szerkesztő program, ami nem mellesleg Open Source alapokon működik. Ha szeretnéd magad kipróbálni a 3D animációk világában keresve sem találsz jobbat. Egy hátránya van, mégpedig az, hogy a használata nem egyszerű.
Renderelés, modellezés, animációkat hozhatsz létre, szimulációkat készíthetsz, videót vághatsz, de akár játékokat is készíthetsz segítségével. Kezeli a legtöbb formátumot pl. 3D Studio, Lightwave, Autodesk, SVG, VRML fájlokat. Nézz szét az oldalukon ahol fantasztikus képeket találhatsz, és keress rá a YouTube-on ahol nagyon sok animáció található.

Blender-3D--kepszerkeszto

16. TweenUI – Flash helyett HTML 5 banner készítése

Már egyre kevesebb böngésző, operációs rendszer támogatja a flash technológiát, így kellett egy alternatíva, ami kompatibilis minél több platformmal, de mégis bannereket, pici animációkat lehet vele készíteni. Ma erre már többen ezt a HTML5 szabvánnyal dolgozó alkalmazást használják. Ha használtál flash-t, ezzel is boldogulni fogsz. Gyors, jól működik, és nagy problémád nem lesz a kompatibilitással sem, viszont hátránya, ha cégesen szeretnéd használni akkor csak fizetősen tudod.

HTML5 szerkesztő
Google Webdesigner
Kicsit nehézkesebb, de egy kis tanulással jól használható eszköz.
https://www.google.com/webdesigner/

Ehhez hasonlóak és még nem használtuk, de kívülről jónak tűnnek:

1. Bannersnack:
https://www.bannersnack.com/?re=menu

2. Html5maker
http://html5maker.com/#/

Úgy gondolom, hogy ezekkel az eszközökkel professzionális látványvilágot tudsz felépíteni anélkül, hogy az eszközök, képek pénzedbe kerülnének. Használd ki!

Cegarculat banner cikkekbe

A lista nem teljes, de elindulni ez is tökéletesen elég! Ha tudsz jobb lelőhelyeket, oszd meg velünk és azokkal is, akiket érdekelhet.

Természetesen nem mindenkinek van erre feltétlen ideje, így ha grafikai problémád van, segítséget szeretnél kérni vizuális megjelenésed elkészítésében, keress minket bizalommal.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, hiszen számára is értékes infókat tartalmazhat.

Már letölthető az ingyenes Infoartnet Magazin új száma, ami nagyon hasznos lesz számodra is.

Töltsd le Most!

Kérem a magazint

Kíváncsiak vagyunk véleményedre! Írd meg!

15 + 2 =

Tekinthetünk rá úgy, mint egy mobil applikációra, csak az a nagy különbség, hogy a mobil applikációt el kell érnem, hogy valaki letöltse, és ne törölje a telefonjáról. Ebben az esetben nem kell elérnem ezt, mert ott van a telefonján a Messenger és kommunikál vele. Azért is nagyon jók a Messenger chatbotok, mert egy olyan kommunikációs csatornát kínálnak az emberekhez, ami eddig nem létezett.
A logótervezés egy hosszabb és összetettebb feladat, mint az elsőre gondolnánk. Miért is? Mielőtt hozzáfognánk az ötleteléshez, tudnunk kell néhány fontos információt a cégről, a célcsoport jellemzőiről, a trendekről, stb. Mindezt egy interjú és egy brief segítségével lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban kideríteni.
Hogyan kérj ajánlatot egy nyomdától, legyen az digitális, avagy nagyobb ofszet nyomda? Mikor milyen kiadvány típusnál, melyik technológia, papír lehet az optimális választás? Ha dolgozol nyomdával, de nem érted miket írnak az ajánlatukban, akkor ez a cikk különösen hasznos lesz számodra. Néhány hasznos tippet fogsz olvasni és ezután tisztában leszel az alapokkal. Jó ha tudod, mert nyomdával mindenkinek van dolga.
Ez a cikk arra hivatott, hogy bemutassam, hogy a jelenleg hazánkban leginkább népszerű közösségi platformok közül melyeket és mire használjunk. Nem feltétlenül kell mindenhol jelen lenned, bár mindegyiken van lehetőséged az ingyenes látogatószerzésre, ezért minimális ráfordítással is látványos eredményeket lehet elérni. Nézzük a lehetőségeket:

A szerző
Nagy Zoltán vagyok. 2000 óta teszem hatékonyabbá és szebbé a hozzánk forduló cégek arculatát, grafikai jelenlétét, online és offline. Hiszek abban, hogy a magyar vállalkozások versenyképes termékeit, a lehető legjobb marketing és design megoldásokkal lehet eladni idehaza és külföldön. Arról írok, hogyan lesz vizuális kommunikációd erősebb, egységesebb és színesebb. illetve hogyan lesz ebből több pénzed

Pin It on Pinterest

Share This