Kérdések, amikre választ keresel!

Könyvet írsz, megvan a kéziratod és elgondolkodsz azon, mi legyen a következő lépés. Keresel egy tördelőt, műszaki szerkesztőt, aki elkészíti neked a könyvet, (egy cikk a lépésekről), de kéri tőled az ISBN számot. Hallottál már róla, de igazából nem tulajdonítottál neki nagy jelentőséget. Kérdéseid vannak, amiket nem biztos hogy a grafikus meg tud válaszolni.

Mi az az ISBN szám?

Egy azonosítószám, amivel egyértelműen tudnak azonosítani egy könyvet, hangos könyvet, elektronikus könyvet, esetleg CD kiadványt, térképet. ISBN (International Standard Book Number), tehát Nemzetközi Szabványos Könyvazonosító, ami egy kódszám.

Felépítése: A 13 számjegy 5 számcsoportból áll. Igazából a mélyebb elemzésére nincs szükséged, de ha mégis akkor itt találod.

Szükséged van rá egyáltalán?

Ha boltban szeretnéd látni, kiadóval szeretnéd megjelentetni, akkor mindenképpen. Ha magánkiadásban szeretnéd mindezt megoldani és igazából fizikailag nem, csak online terjesztenéd letölthető formában, akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Ha egy évben több könyvet szeretnél magánkiadásban kiadni, akkor mint kiadó érdemes regisztrálod.

Infoartnet Magazin 2018

Kitől kell ISBN számot igényelni?

A magyarországi nyilvántartó az Országos Széchenyi Könyvtárban működő Magyar ISBN és ISMN Iroda, így mindenképpen tőlük kell igényelned a követező címen. Természetesen legegyszerűbb e-mailben, de faxon és levélben is igényelhető:

E-mail-ben: isbn@oszk.hu
Faxon: 1/487-8687
Levélben a következő címen:
Országos Széchenyi Könyvtár
ISBN Iroda
Budapest
Budavári Palota, F ép.
1827

Milyen adatok szükségesek az ISBN szám igényléséhez?

A szükséges adatok:

  • a kiadó neve,
  • címe,
  • telefon- és faxszáma,
  • e-mail címe,
  • honlapjának URL-je,
  • a kapcsolattartó személy neve,
  • a könyv(ek) címe, szerzője és köteteinek száma (egy kötetes vagy több kötetes)
  • kiadvány típusa (nyomtatott, elektronikus)
  • elektronikus esetén formátuma (pl. e-pub, pdf, hangoskönyv, stb.)
  • várható megjelenés dátuma

Mivel az ISBN első két számcsoportja együtt az országot jelzi (Magyarország esetében 978-963, vagy 978-615), ezért csak magyarországi címmel rendelkező kiadó részére adhatnak ki számot. Külföldi kiadók az adott ország vagy nyelvterület ISBN ügynökségéhez fordulhatnak. Ezek listája megtalálható az International ISBN Agency honlapján.

Egyetemi jogászképzés 20 éve kemény borítóval, egész oldalas képekkel, modern tördeléssel

Egyetemi jogászképzés 20 éve kemény borítóval, egész oldalas képekkel, modern tördeléssel

Mennyi idő alatt kapsz ISBN számot?

Az ügyintézés átfutási ideje maximum 4 munkanap, de tapasztalatom szerint e-mailben igényelt számot már másnap megkapja az igénylő, természetesen ez a mindenkori terhelés miatt változhat. Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Mennyibe kerül az ISBN szám?

Az ISBN szám ingyenes, nincs külön regisztrációs díja, viszont a kiadványodból 6 db kötelespéldányt küldened kell a könyvtárnak. Van amelyik nyomda ezt automatikusan megteszi, van aki külön kérésre, és van aki nem küldi el helyetted a könyvet.
A fenti címe csomagolva add fel és nincs is vele több problémád!

Hol kell feltüntetni az ISBN számot?

Alapvetően a kiadvány hátsó borítójára vagy belső borítójára, vonalkód segítségével. Ezen felül a kolofonban hagyományos módon számokkal. A vonalkód alapvetően a boltok számára fontos a könnyű azonosításhoz.

Mivel készíts vonalkódot?

Nagyon egyszerű online vonalkód generátor is tökéletesen megteszi. Én az egyik legegyszerűbbet használom. Online és .eps formátumot tud előállítani a ISBN számsorból. Sok formátumot lehet vele készíteni, ezért nagyon hasznos. A grafikusok megoldják neked, ez nem lehet probléma, de használata nagyon egyszerű és gyors. https://www.terryburton.co.uk/barcodewriter/generator/

Lépések a következőek:
– Válaszd ki a “Barcode” mezőben az ISBN-t!
– Illeszd be a “Contents” mezőbe magát a kapott kódot!
– Ha szükséges akkor a “Options” mezőben külön számot is megadhatsz pl. ha sorozatot indítasz vagy folyóiratot.
– Kattints a “Make barcode” gombra!
– Töltsd le, a .eps formátumot mert azt szeretni fogja a grafikusod!

Katalógusra, marketingkiadványra kell ISBN szám?

Nem, mert marketing jellegű kiadványokra nem adható ISBN szám. Kiadható, viszont ismertető kiadványokra, leírásokra pl. egy a kiállítási tárgyakról készített katalógusra nem, de ha abban már a művészről és a tárgy történetéről is van leírás, akkor már adható rá ISBN szám. (a példa az oszk.hu ISBN útmutatójából származik)

Ha változik a könyv ára, kell módosítani az ISBN számot?

Nem, ilyenkor nem változik az ISBN szám. Akkor sem kell változtatni, amikor csak utánnyomás történik.

Tindigo könyv szerkesztése

Tindigo könyv szerkesztése

Mikor kell új ISBN számot igényelni?

Csak akkor kell új szám, ha módosítva lett a kiadvány pl. átírták, átfogalmazták, újra fordították, vagy a címe változik meg, esetleg más méretben vagy kötésben jelenik meg.

Még nincs végleges címe a készülő könyvnek, igényelhető ISBN szám?

Azt kell szem előtt tartanod, hogy a közel végleges címet kell leadnod az igénylésnél. Ha nagy változás történik a címben, akkor újra kell igényelni.

Más könyvre, kiadványra használható ugyanaz az ISBN szám?

Nem. Az ISBN szám egyértelműen azonosít egy könyvet, nem többet. Egy könyv, kiadvány, bármikor újra nyomtatható, ezért ez nem lenne szerencsés.

Kiadónak kell lennie a kérelmezőnek, vagy kaphat más is ISBN számot?

Nem kell kiadónak lennie annak, aki ISBN számot kérvényez. Kiadó lehet a szerző, egy cég, külön magánszemély, egyesület, intézmény stb. is. Tehát te, mint magánszemély is tudsz igényelni a saját kiadványodra, könyvedre ISBN számot.

ISSN szám mikor szükséges és mikor használjuk?

Ha folyóiratod van, amit meghatározott időközönként adsz ki (időszaki), akkor ne ISBN számot kérj, hanem ISSN szám lesz az, ami kell neked. Például, ha könyvsorozatot adsz ki, akkor ISSN számot kérj, de ettől függetlenül lehet a sorozatok egyes tagjaira is külön-külön ISBN számot kérni. Ha mégis meg akarod különböztetni a különböző számokat, akkor azt is meg tudod tenni egészen egyszerűen, teszel egy 01, 02 kiegészítést, amit a vonalkód mellé fog generálni. Egy folyóirat viszont mehet csak ISSN számmal is. Több lehetőséged van.

Többkötetes könyv megjelentetése esetén mi a teendő?

Mivel a többkötetes könyv egy egészet alkot, ezért az egész fog egy ISBN számot kapni, de az egyes könyvek külön-külön is kapnak saját ISBN számot.

Csak elektronikus könyvterjesztés esetén is kell ISBN szám?

Igen, ebben az esetben viszont e-könyvre kell igényelned egy űrlapon keresztül. Az elektronikus könyvbe nem kötelező beleírni az azonosítót, de azért nyugodtan beleírhatod.

Az elektronikus könyv hogyan adható le, mint kötelespéldány?

Ezen az oldalon találsz egy rövid útmutatót, hogy milyen módon tudod teljesíteni a köteles példány leadását. http://www.oszk.hu/online_beszolg

Ha ugyanaz a könyv elektronikusan és fizikai könyvként is értékesítve lesz, akkor külön ISBN szám szükséges?

Igen, ahány különböző formátum, annyi ISBN szám. Külön kell ha .pdf, e-pub, ha html-ben kerül értékesítésre, hiszen különböző értékesítési csatornákon történik az árusítás.

Ha van ISBN szám a kiadványon, akkor 5%-os ÁFA-val lehet a könyvet értékesíteni?

Ezt nagyon sokan kérdezik, de az ISBN-t kiadó szervezetnek nem feladata adózásban tanácsot, útmutatást adnia, így nem is ad. Ebben az ÁFA törvény az irányadó, ahol viszont nincs megemlítve külön az ISBN számmal rendelkező kiadványok ÁFA szabályozása. Alapvetően egy új saját szakértői könyv az 5%-os körbe fog kerülni, de ezt mindenképpen könyvelőtől, adótanácsadótól, vagy a NAV-tól érdemes megtudakolni.

Nem került be a nyomtatott könyvbe a megkapott ISBN szám? Mi ilyenkor a teendő?

Sajnos ezt pótolni kell valamilyen módon. Alapvetően a borítón kell helyet kapnia az ISBN szám alapján generált vonalkódnak, illetve a kolofonban a számsornak. Ez pótolható ragasztott vinyl matricával, hiszen e nélkül nem fogják a boltok átvenni a könyvet értékesítésre.

Több országban tervezett a könyv kiadása, létezik külön európai ISBN szám?

Nem. A kiadó székhelye számít, hiszen abban az országban kell az ISBN-t igényelni, ahol a kiadó székhelye van. Ahol ISBN számot használnak, az összes országban ez lesz érvényes. A kiadás nyelve alapvetően nem számít.

Még nem mindenre adtunk választ?

Irány a http://www.oszk.hu/isbn_keres oldalra. Ha nem találsz választ, írj a címre és válaszolni fognak.

Könyvre fel! Ha megbízol bennünk, szívesen hozzásegítünk egy profi könyvhöz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, hiszen számára is értékes infókat tartalmazhat.

Ha más izgalmas témák is érdekelnek töltsd le magazinunkat!

 

 

Kíváncsiak vagyunk véleményedre! Írd meg!

13 + 4 =

Hogyan kérj ajánlatot egy nyomdától, legyen az digitális, avagy nagyobb ofszet nyomda? Mikor milyen kiadvány típusnál, melyik technológia, papír lehet az optimális választás? Ha dolgozol nyomdával, de nem érted miket írnak az ajánlatukban, akkor ez a cikk különösen hasznos lesz számodra. Néhány hasznos tippet fogsz olvasni és ezután tisztában leszel az alapokkal. Jó ha tudod, mert nyomdával mindenkinek van dolga.
Ebben a cikkben összefoglalom mindazt, amit át kell neked is gondolnod, mielőtt a műszaki szerkesztőnek átadnád a sok munkával összeállított kiváló anyagodat, illetve azt az utat mutatom be ahogy nyomdakészen a kezedbe kerül a könyved.
Tekinthetünk rá úgy, mint egy mobil applikációra, csak az a nagy különbség, hogy a mobil applikációt el kell érnem, hogy valaki letöltse, és ne törölje a telefonjáról. Ebben az esetben nem kell elérnem ezt, mert ott van a telefonján a Messenger és kommunikál vele. Azért is nagyon jók a Messenger chatbotok, mert egy olyan kommunikációs csatornát kínálnak az emberekhez, ami eddig nem létezett.
A logótervezés egy hosszabb és összetettebb feladat, mint az elsőre gondolnánk. Miért is? Mielőtt hozzáfognánk az ötleteléshez, tudnunk kell néhány fontos információt a cégről, a célcsoport jellemzőiről, a trendekről, stb. Mindezt egy interjú és egy brief segítségével lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban kideríteni.

A szerző
Nagy Zoltán vagyok. 2000 óta teszem hatékonyabbá és szebbé a hozzánk forduló cégek arculatát, grafikai jelenlétét, online és offline. Hiszek abban, hogy a magyar vállalkozások versenyképes termékeit, a lehető legjobb marketing és design megoldásokkal lehet eladni idehaza és külföldön. Arról írok, hogyan lesz vizuális kommunikációd erősebb, egységesebb és színesebb. illetve hogyan lesz ebből több pénzed

Pin It on Pinterest

Share This